maanantai 2. maaliskuuta 2009

Firefoxin viherpesu


Mozilla-yhtiö on julistanut kaikkien suosikkiselaimen Firefoxin olevan 100-prosenttisesti luomuohjelmisto. Hienoa! Ajattelette varmaan samaa kuin minäkin: yhtiössä panostetaan jätteiden vähentämiseen ja kierrätykseen, työasemien ja palvelinten energiankulutuksen minimointiin ja kertakäyttöiset kahvimukit ovat pannassa. Väärin, väärin! Kyseessä on pelkästään hieman kyseenalainen yritys brändätä Firefoxia muodikkaasti vihreäksi ja päähänpisto alkaa kutsua luomuksi sitä, mitä tähän saakka on kutsuttu avoimen lähdekoodin ohjelmistoksi (open source software).

Älkää käsittäkö väärin, minähän rakastan Firefoxia. En myöskään väitä, etteikö yhtiö oikeasti tekisi esimerkiksi edellä mainitsemiani asioita ympäristön hyväksi (en tiedä tekeekö). Olen itsekin tietotyöläinen, mutten hyvällä tahdollakaan ymmärrä, mitä luonnonmukaista ykkösissä ja nollissa voi olla, jos ohjelmakoodin tuottamiseen tarvittavat resurssitkaan eivät ole sen vihreämpiä. Hölmöintä tässä on se, ettei yhtiö itsekään tunnu tietävän, mitä he ajavat takaa. Ainakaan tämän sivun mainosteksti ei ympäripyöreydessään ollenkaan selitä, mitä luonnonmukaista selaimessa oikeastaan on, vaan sivu kertoo yleisellä tasolla avoimen lähdekoodin periaatteista.

Myönnetään, että open source saattaa käsitteenä olla vieras keskivertokäyttäjälle, joka pohtii ohjelmistohankintojaan, mutta ainakin minusta tuntuu lähinnä käyttäjien aliarvioinnilta, kun luomu-sanaa käytetään brändäystarkoitukseen täysin väärässä asiayhteydessä.

Muutenhan Firefoxilla olisi luomumerkki.


Avoimella lähdekoodilla tarkoitetaan ohjelmistoja, joiden ohjelmakoodi on kenen tahansa nähtävissä ja muokattavissa. Ohjelmistojen kehitys perustuu siihen, että parhaimmillaan maailmanlaajuinen käyttäjistä koostuva yhteisö tekee vapaaehtoista kehitystyötä. Näin esimerkiksi tietoturva-aukot ja koodivirheet paitsi havaitaan, myös korjataan nopeasti.